Psychologenpraktijk Yntema

Behandeling, (forensische) diagnostiek, supervisie en onderwijs.

Over de praktijk

 

Psychologenpraktijk Yntema is op 1 juli 2011 opgericht door Judith Yntema. Vanuit de praktijk is zij werkzaam als freelance docent voor TIMM-Consultancy Het LOCK (Landelijk opleidingscentrum Kindermishandeling), de PAO en als docent en hoofddocent (GZ-opleiding) voor de Rino Noord-Holland. Daarnaast werkt zij als supervisor, werkbegeleider, projustitia rapporteur voor het NIFP (Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie). In de praktijk zijn basis psychologen actief bij verrichten van psychologische testdiagnostiek, intakes en het onder verantwoordelijkheid en supervisie van een GZ-psycholoog of klinisch psycholoog, het uitvoeren van behandelingen. De praktijk is gevestigd op de Anderlechtlaan 175-B in Amsterdam waar ook het Psychodiagnostisch Centrum Amsterdam (PDC-A) is gevestigd. Het PDC-A verricht (forensische) psychodiagnostiek, en bestaat uit een team van basispsychologen, GZ-psycholoog en een Klinisch psycholoog (specialist). In de praktijk is een nauwe samenwerking met PDC-A en een aantal freelance GZ-psychologen die aan de praktijk en het PDC-A verbonden zijn. Voorts werkt de praktijk met stagiaires van de uva die in hun masteropleiding forensische psychologie zitten. Daarnaast heeft het PDC-A opleidingsplekken voor psychologen in opleiding tot GZ-psycholoog bij de Rino Noord-Holland.

Visie en werkwijze: Vanuit haar achtergrond als orthopedagoog en jeugdbehandelaar bekijkt Judith problemen vanuit een ontwikkelingspsychologisch perspectief. Dat betekent dat zij kijkt naar hoe vastgelopen patronen tot stand zijn gekomen, hoe deze bekrachtigd en in stand worden gehouden (cognitieve gedragstherapie) en waar de sterke kanten en krachten van mensen liggen om deze vastgelopen patronen te kunnen doorbreken. Judith gelooft in de eigen kracht van mensen om tot gedragsverandering te kunnen komen en maakt hierbij gebruik van oplossingsgerichte en motiverende gesprekstechnieken. 

Wanneer mensen vastlopen in hun ontwikkeling gaat dit in de meeste gevallen ook gepaard met vastgelopen communicatiepatronen. Om disfunctionele communicatiepatronen te kunnen doorbreken vindt Judith het belangrijk om gezins- en of familieleden en belangrijke anderen bij een behandeling te betrekken. Als er (jonge)kinderen betrokken zijn, is het van groot belang dat ouders eerst samen met de betrokken hulpverleners duidelijke en concrete veiligheidsafspraken maken ten behoeve van het herstellen of waarborgen van de rust en veiligheid in huis. Judith heeft veel ervaring met het opstellen van veiligheidskaarten, -plannen in samenwerking met gezinnen en betrokken hulpverleners. 

(Vroeg) kinderlijke traumatisering kan voor veel problemen in de ontwikkeling naar volwassenheid zorgen. Klachten die voortkomen vanuit traumatisering zijn vaak de angel van problemen in de emotieregulatie. Als EMDR therapeut vindt Judith het het belangrijk om deze klachten op een goede manier aan te pakken. De eerste keuze ligt, volgens de ggz-richtlijnen, bij een EMDR behandeling. Afhankelijk van de klachten en persoonlijke voorkeur kan er ook gewerkt worden met andere (evidence based) behandelvormen zoals schrijftherapie en cognitieve (trauma focused) gedragstherapie.